Stredná odborná škola hotelových služieb a dopravy v Lučenci spolu s Občianskym združením Šanca pre každého n. o. zorganizovali v sobotu 1. februára 2020 prvý ročník „Ochutnávky vín“ v reštaurácii Novohrad. Zúčastnili sa jej regionálni výrobcovia vín z Novohradu, Hontu a Gemera.

Prvá zmienka o pestovaní viniča v Stredoslovenskej vinohradníckej oblasti pochádza z roku 1135. Na kvalitu vín v tejto oblasti vplývajú aj špecifické vlastnosti pôdy, v lokalitách ktorých sú vinohrady a taktiež zanietenosť, s akou títo vinári pristupujú k výrobe svojich produktov.

Prvého ročníka „Ochutnávky vín“ sa zúčastnili títo regionálni výrobcovia:
MOVINO, spol. s r.o., Víno natural Domin a Kušický s. r. o., Vinárstvo Csermus, Ing. Jozef Képeš, Víno Halaj – Slíž, Plachtinskí vinári z Hája, Vinárstvo Ivan Mihálik, František Tóth, Víno Gyula Karkusz, ale aj Chateau Valtice. Zaujímavosťou bola prezentácia firmy GA-BOR zo Želoviec, ktorá vyrába exkluzívne vína z čiernych ríbezlí.

A aby si chuťové poháriky návštevníkov prišli na svoje, tak ich na ochutnávke čakala aj široká ponuka syrov firmy Lavella, ktorej rodinná farma sa nachádza v blízkosti Dolnej Strehovej. Vyrábajú rôzne druhy syrov a mliečnych výrobkov z mlieka z vlastného chovu kráv a kôz.

Súdiac podľa spokojnosti návštevníkov ochutnávky, ale tiež aj vystavovateľov, môžeme ako organizátori povedať, že tento ročník nebol posledný. Tešíme sa na ďalší, na ktorý vopred pozývame odbornú aj laickú verejnosť.