Na krúžku „Učíme sa piecť“ sme vyskúšali niečo nové – vegánsku bublaninu.

V súčasnosti je veľa ľudí, ktorí sa rozhodli zmeniť svoj životný štýl a prešli na iný – zdravší spôsob stravovania – vegetariánstvo či vegánstvo (vyšší stupeň vegetariánstva), kde sa konzumuje iba rastlinná strava. V súčasnosti je i veľa priaznivcov raw, teda živej stravy. Každý si môže vybrať, čo mu najviac vyhovuje. Okrem zdravotnej stránky je takýto spôsob stravovania aj ekologickejší. Vegánstvo nie je iba forma stravovania, ale celý životný štýl, ktorý si nachádza stále viac a viac priaznivcov aj v dôsledku rôznych alergií či intolerancií.

Tento trend si našiel priaznivcov aj u nás v ŠI, kde máme aj dievčatá – vegánky. A tak sme si na krúžku „Učíme sa piecť“ vyskúšali niečo nové – zdravý, nezvyčajný vegánsky recept na sladký koláčik. Nakúpili sme si potraviny vhodné na prípravu „Bezlepkovej mandľovo kokosovej bublaniny s citrónovou príchuťou“. Bola to mandľová múka (pomleté mandle), mandľové mlieko, strúhaný kokos, orechová posýpka, bio citrón a pre sladkú chuť aj cukor. Keďže sme tak trochu experimentovali a mali sme poruke banány, pohánkovú múku, čerešňový kompót a hrozienka, pridali sme aj tie. Bol to hrnčekový koláčik a aby sa ušlo každému, hrnček bol ½ litrový. Už samotné cesto bolo veľmi chutné a keď sa koláčik piekol, každému bolo jasné, že to bude úžasná pochúťka, Škoda, že sa vôňa nedá preniesť do počítača. Verte, vyskúšať a upiecť vegánsku „bublaninu“ bolo naozaj skvelou voľbou. Tak ako voňal, tak aj chutil – náramne dobre.

Kolektív krúžku „Učíme sa piecť“

Vo svete má trend vegetariánstva a vegánstva rastúcu tendenciu a počet ľudí stravujúcich sa týmto spôsobom rastie. Ak sa chcete dozvedieť viac o tomto stravovaní, môžete aj na www stránke:  https://www.vyzivovo.sk/stravovanie-vegetarianov-a-veganov/