V stredu 7. októbra 2015 žiaci prvého ročníka študijného odboru pracovník marketingu so zameraním na cestovný ruch navštívili mesto Fiľakovo. Táto návšteva sa pomaly už stala tradíciou. Ale predsa tohoročná návšteva bola o čosi iná, bohatšia. Do nášho programu sme vsunuli návštevu Fiľakovského františkánskeho kostola a kláštora. Ale pekne poporiadku….

Mauzóleum rodiny Stephani

Našou prvou pamiatkou bolo Mauzóleum rodiny Stephani, nachádzajúce sa na kopci malého cintorína, neďaleko železničnej stanice. V Mestskom vlastivednom múzeu žiakov zaujala okrem stálej expozície Od fiľakovskej palmy k svetovému kohútovi aj súčasná výstava Umenie remesiel. Výstava, ako už aj jej názov prezrádza, je zameraná na tradičné remeslá a remeselníkov z Fiľakova a okolia.

Kláštor a kostol

Pre žiakov bola veľmi netradičná návšteva už spomínaného kláštora a kostola. Najprv nás bratia františkáni pohostili a neskôr nás ich predstavený sprevádzal kostolom i chodbami samotného kláštora. Asi najzaujímavejšia časť bola knižnica, v ktorej sa nachádzali knihy staré aj niekoľko storočí. Zaujímavý výhľad na kostol bol z jeho chóru.

Fiľakovský hrad

Potom naše kroky smerovali na Fiľakovský hrad. Poznávanie hradu sme začali v Hradnom múzeu, kde okrem stálej expozície sme si pozreli aj súčasnú výstavu Smaltované umenie.

Kaštieľ Berchtoldovcov, Cebrianovcov a Koháriho kúria

Nezabudli sme ani na ďalšiu veľmi významnú pamiatku Fiľakova – dnešnú budovu Gymnázia, čo bol v minulosti kaštieľ Berchtoldovcov. Spestrením poznávania bola i návšteva parku s mini zoo.

Súčasťou pamiatok mesta sú aj kaštieľ Cebrianovcov a Koháriho kúria, avšak sú verejnosti neprístupné.

Našim sprievodcom bol Patrik Malček, ktorý si k jednotlivých pamiatkam pripravil výklad.

Mne sa najviac páčilo vo Fiľakove Hradné múzeum a celkovo hrad.“ (Patrik Malček)

„Keď sme dňa 7.10.2015 navštívili Fiľakovo, myslela som si, že tam skoro nič zaujímavé nebude, ale mýlila som sa. Fascinovala ma výstava v múzeu, výhľad z hradu, staroba kaštieľov, láskavosť a pohostinnosť kňazov v kláštore a napínavý súboj medzi mnou a Patrikom s výzbrojou (prilba, štít, meč), ktorá bola dostatočne ťažká aby sa v nej ledva dalo hýbať a v prilbe vidieť. Prekrásne boli maľby na Fiľakovskom hrade.“ (Sára Kováčová)

Mne sa vo Fiľakove najviac páčil kláštor, lebo ma zaujala stará knižnica, bola tam príjemná atmosféra a krásne maľby.“ (Lucia Hašková)

„Hrad ma oslovil svojou zvláštnosťou. Bolo to pre mňa niečo nové, pretože som sa na hrad zatiaľ nedostala. Najviac ma na hrade zaujalo poschodie, na ktorom sa nachádzala miestnosť, v ktorej som obdivovala výstroj dávnych žoldnierov, ich brnenie, drôtené vesty a chránič tváre s čím sa už v dnešnej dobe nestretávame.(Veronika Halgašová)

„Vo Fiľakove sa mi najviac zapáčil hrad a jeho história. Rytiersky boj, ktorý viedli Sára a Patrik bol tiež spestrením krásneho zážitku. Zapáčil sa mi aj kláštor, pohostinnosť mníchov a starodávna knižnica , bol to naozaj príjemný výlet, hlavne moja úplne prvá cesta vlakom …“ (Monika Fodorová)

Text: Spodniaková Lucia, MOV a žiaci 1. IZ

Foto: Spodniaková Lucia