Dňa 25. 10. 2016 sa študenti  SOŠ hotelových služieb a dopravy, úsek pani Vajdíkovej a Josifovovej,  rozhodli  navštíviť rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka v Uhrovci.  Žiaci v ňom mali možnosť vidieť  rôzne  predmety z  obdobia, keď Ľudovít Štúr v tomto dome vyrastal.  Taktiež zistili, že sa tu  nachádzala škola, kde sa Ľ. Štúr vzdelával.  K exkurzii patrili aj dve prezentácie o životoch  a dielach Ľ. Štúra a A. Dubčeka a zároveň o ich  národno-buditeľských,  politických a literárnych  činnostiach.

Potom  sa študenti  premiestnili na Jankov vŕšok, kde sa oboznámili  s činnosťou partizánskej skupiny   Jána Žižku,  ktorá pôsobila na tomto mieste počas  2. svetovej vojny.  Navštívili aj dva  bunkre,  ktoré budú čoskoro úplne  sprístupnené pre širšiu verejnosť. Nesmiernu hodnotu majú  aj nástenné maľby, ktoré zachytávajú  slovenský odboj proti fašizmu. V múzeu získali  podrobné informácie o živote  partizánov, ktorí bojovali proti fašizmu a zaslúžili sa o našu slobodu.

Poďakovanie patrí p. učiteľke D. Sedlačekovej a p.učiteľke H. Brúsikovej a už dnes sa tešíme, čo nám  v budúcnosti opäť naplánujú.