Dňa 3. 12. 2018 sa žiaci z 2. U a 3. U triedy hotelovej akadémie zúčastnili interaktívnej diskusie pre študentov stredných škôl. Diskusiu zorganizovala Nadácia Antona Tunegu a projekt Sebavedomé Slovensko, uskutočnila sa na Mestskom úrade v Lučenci v dvoch častiach.

Cieľom prvej časti bolo vytvoriť pre študentov dostatočný priestor pre interaktívnu a neformálnu výmenu názorov o tom, čo pre nich znamená Európska únia, ako vnímajú jej pozitívne a negatívne stránky, čo od nej očakávajú. Diskusiu viedol moderátor (trvala 90 minút), ktorý neformálnym spôsobom navádzal študentov, rozdelených do skupín, na kritické premýšľanie o spoločnosti, v ktorej žijú.

Po krátkej prestávke nasledovala druhá časť – interaktívny workshop Trenažér demokracie o vedení dialógu a argumentovaní. Vedený bol redaktorom TASR a redaktorkou z DigiQ. Opäť neformálnym spôsobom (počas 1 hodiny)  sa študenti zamýšľali nad predsudkami voči emigrantom, o ich socializácii sa na Slovensku. V skupinkách odpovedali na vopred pripravené otázky, týkajúce sa cudzincov v našom štáte a neskôr diskutovali v uvoľnenej atmosfére. Zároveň mohli odhaliť čaro hovoreného slova. Do diskusie sa pridali prítomní pedagógovia, za nás to bola pani Márkušová a Moravčíková.