V dňoch 4.6.-9.6. 2019 sa žiačka našej školy Dada Hlačinová zúčastnila na zachranárskom výcviku SaveLife2 v Terchovej, ktorý organizovala SAR DA SLOVAKIA. Inštruktormi boli Marko Bručan (Sl), Roman Starman (Sl), Stefano Mozzettini (Ch).

„Ja a ďalší účastníci ako aj naše psy sme si zlepšili prácu v plošnom vyhľadávaní a navýšili si svoje zručnosti. Naučili sa veľa nového o prúdení vetra, o vzťahu a prístupe k svojmu psovi, o topografii, o výcviku záchranárskeho psa a hlavne to, ako majú pracovať psovod a pes ako tím.

Mali sme 2 prednášky, jednu o Klimatických podmienkach a práci s pachom, druhú o tom Ako si „neuvariť“ psa. Naši inštruktori nám ukázali so svojimi psami (Springer spaniel, Labrador retriever – hnedý, čierny, Flat Coated Retriever) ukážky nácviku vysielania psa do strán na diaľku, hľadanie malých pachov, cviky na diaľku s píšťalkou bez povelov, a aj to ako sa pracuje s nálezkou.

V stredu večer sme išli na nočné hľadanie a bolo veľmi zaujímavé sledovať prácu psov v úplnej tme. Inštruktor mojej skupiny bol Stefano, každému z nás sa osobitne venoval a následne nám povedal, čo máme zlepšiť a na čo máme dávať väčší dôraz pri výcviku. Bolo to veľmi zaujímavé a väčšina z nás bola ohromne prekvapená, čo všetko sa dá psa naučiť. Odniesla som si veľa nových a užitočných rád a všetkým patrí veľká vďaka.“