Forma Denná, s možnosťou dištančného štúdia
Charakteristika kurzu
 
 
 
 
KUCHÁR
Absolvent vzdelávacieho programu pozná zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, zásady osobnej a prevádzkovej hygieny, ovláda predpisy HACCP. Má základné poznatky o potravinách a nápojoch, pozná ich charakteristiku, ovláda základné zmyslové skúšky akosti a dodržiavania doby spotreby. Ovláda základné poznatky o receptúrach a technologických postupoch prípravy pokrmov, kalkulácie a výpočty množstva spotreby surovín. Pozná strojové a technické vybavenie a zariadenie prevádzok, vie ako ho využívať a ošetrovať. Má základné poznatky o gastronomických pravidlách a zásady zostavovania jedálnych a nápojových lístkov. Je zručný v oblasti práce s výdajom a skladovaním surovín na prípravu pokrmov, hospodárení so zvereným majetkom. Vie vypočítať množstvo spotreby surovín pre pripravované pokrmy a voľby postupu práce. Je zručný pri predbežnej úprave základných surovín, úprave a spracovaní mäsa jatočných zvierat, hydiny, zveriny a rýb, používania polotovarov. Vie používať pracovné stroje, zariadenia a ostatný inventár, organizovať práce v bežnej prevádzke a pri gastronomických akciách, pripravovať pokrmy teplej a studenej kuchyne podľa receptúr, pripravovať minútkové pokrmy a špeciality. Pozná pokrmy národných kuchýň a ďalšie špeciality, ovláda prípravu pokrmov pre rýchle stravovanie, prípravu pokrmov pre diétne stravovanie, prípravu múčnikov, prípravu teplých nápojov. Ovláda techniky expedície a estetickej úpravy jedál v bežnej prevádzke a pri slávnostných príležitostiach, pozná základné ekonomické a právne predpisy nevyhnutné pre výkon činnosti v prevádzke spoločného stravovania.

Počet hodín teórie: 180 hodín
Počet hodín praxe: 320 hodín