Kód odboru:

4210 M 11

Forma štúdia

denné 4-ročné štúdium

Spôsob ukončenia štúdia:

maturitná skúška

Absolvent študijného odboru agropodnikanie – agroturistika je kvalifikovaný pracovník so širokým odborným profilom, schopný samostatne vykonávať riadiace, odborné technické a technologické činnosti najmä v odvetví poľnohospodárstva. Ovláda príslušné technológie a ekonomiku pôdohospodárskej výroby a služieb.
Pozná základné prírodovedné zákonitosti a vie ich prakticky využívať pri riešení odborných problémov. Absolvent je pripravený na výkon riadiacich odborných činností, pre ktoré je podmienkou úplné stredné odborné vzdelanie v poľnohospodárstve, vo veľkovýrobných podmienkach, v stredných i malých podnikoch, v službách na vidieku, v ochrane životného prostredia, aj na samostatné podnikanie.
Základom odbornej teoretickej a praktickej prípravy je učivo o prírodných, technických, technologických, ekologických a ekonomicko-spoločenských zákonitostiach a ich aplikácie v praktických činnostiach. Absolventi sú kvalifikovaní pracovníci, schopní vykonávať a zabezpečovať riadiace činnosti pri produkcii poľnohospodárskej výroby s ohľadom na ekonomiku a ekológiu výroby. Súčasťou odbornej prípravy sú aj služby v oblasti turistiky na vidieku, agroturistiky a komunálnych služieb na vidieku.
Ďalší rozvoj absolventa je možný v pomaturitnom a vysokoškolskom štúdiu. Po absolvovaní vzdelávacieho programu absolvent disponuje týmito kompetenciami:
Štúdium odboru agropodnikanie – agroturistika je zamerané aj na prípadné ďalšie vysokoškolské štúdium.

Uplatnenie absolventa:

  • podnikateľská činnosť v podnikaní v agroturistike
  • práca v súkromných alebo štátnych podnikoch poľnohospodárskej výroby a služieb
  • v poľnohospodárskych družstvách
  • vo výskumnej činnosti
  • v rôznych službách súvisiacich so životným prostredím