Žiaci zo Strednej odbornej školy hotelových služieb a dopravy sa v dňoch 14. a 15. októbra 2015 zúčastnili zahraničnej exkurzie. Účastníkov exkurzie tvorili v prevažnej väčšine žiaci študijného odboru pracovník marketingu so zameraním na cestovný ruch.

Osvienčim a Wawel

Cieľom prvého dňa bol koncentračný tábor Osvienčim a hradný komplex v Krakove, Wawel. Počas prehliadky priestorov koncentračného tábora sa žiaci museli popasovať so smutnou realitou mnohých ľudských osudov. Večerný Krakov bol takpovediac ako balzam na dušu po ťažkých slovách a pohľadoch v Osvienčime. Vysvietené ulice a Wawelský hrad nás priam vtiahli do večernej atmosféry tejto veľmi známej turistickej atrakcie.

Červený kláštor

Ešte vo večerných hodinách sme sa presúvali späť na Slovensko, presnejšie do Pienin. V novozrekonštruovanej ubytovni Chata Pieniny v Lesnici sme ako prví mali možnosť dýchať novotu izieb a celej budovy.

Na druhý deň ráno sme sa presúvali do Červeného kláštora. Naše kroky viedli do kláštorného múzea. Súčasťou prehliadky boli výstavné priestory stálej expozície, kaplnka, kostol a domy mníchov, ktorí v minulosti obývali tento kláštorný areál. Neodmysliteľne k nemu patrili aj malé záhradky, v ktorých aj teraz pestujú svoje vlastné liečivé rastliny.

Nestville Park

Veľmi zaujímavým a zároveň i posledným bodom našej exkurzie bola návšteva Nestville Parku v obci Hniezdne. Je to oživená výstava tradičných ľudových remesiel, histórie a súčasnosti liehovarníctva. Expozícia Nestville Parku je unikátnym projektom. V zrubových domčekoch ponúkajú výstavu jednotlivých ľudových remesiel. Areál je spestrený malou zoologickou záhradou. Pre mnohých unikátnym zážitkom bola prehliadka vo vnútri liehovaru, kde žiaci mali možnosť vidieť celý proces tvorby liehu až po skladové priestory, v ktorých dozrieva whisky.