Forma | Denná, s možnosťou dištančného štúdia |
Charakteristika kurzu KUCHÁR | Absolvent vzdelávacieho programu pozná zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, zásady osobnej a prevádzkovej hygieny, ovláda predpisy HACCP. Má základné poznatky o potravinách a nápojoch, pozná ich charakteristiku, ovláda základné zmyslové skúšky akosti a dodržiavania doby spotreby. Ovláda základné poznatky o receptúrach a technologických postupoch prípravy pokrmov, kalkulácie a výpočty množstva spotreby surovín. Pozná strojové a technické vybavenie a zariadenie prevádzok, vie ako ho využívať a ošetrovať. Má základné poznatky o gastronomických pravidlách a zásady zostavovania jedálnych a nápojových lístkov. Je zručný v oblasti práce s výdajom a skladovaním surovín na prípravu pokrmov, hospodárení so zvereným majetkom. Vie vypočítať množstvo spotreby surovín pre pripravované pokrmy a voľby postupu práce. Je zručný pri predbežnej úprave základných surovín, úprave a spracovaní mäsa jatočných zvierat, hydiny, zveriny a rýb, používania polotovarov. Vie používať pracovné stroje, zariadenia a ostatný inventár, organizovať práce v bežnej prevádzke a pri gastronomických akciách, pripravovať pokrmy teplej a studenej kuchyne podľa receptúr, pripravovať minútkové pokrmy a špeciality. Pozná pokrmy národných kuchýň a ďalšie špeciality, ovláda prípravu pokrmov pre rýchle stravovanie, prípravu pokrmov pre diétne stravovanie, prípravu múčnikov, prípravu teplých nápojov. Ovláda techniky expedície a estetickej úpravy jedál v bežnej prevádzke a pri slávnostných príležitostiach, pozná základné ekonomické a právne predpisy nevyhnutné pre výkon činnosti v prevádzke spoločného stravovania. Počet hodín teórie: 180 hodín Počet hodín praxe: 320 hodín |
Kuchár
Aktuality
- JAR NA FARME
- Priebežné výsledky 1. termínu prijímacích skúšok
- Prednášky na témy „Moje kariérne smerovanie“ a „Svet práce“
- Skúšky základného výcviku jazdca
- Upracme Slovensko
- Partnerská škola z Blanska – návšteva v rámci programu V4 – mini grant
- Exkurzia X-Bionic Sphere v Šamoríne
- Informácie pre záujemcov o štúdium
- Informácie k prijímaciemu konaniu pre šk. r. 2024/2025 pre zákonných zástupcov žiakov 9. ročníka ZŠ
- Súťaž „Barista junior“