V dňoch 13. – 15. novembra 2018 prebiehal na našej škole v poradí už druhý baristický kurz. Vďaka pánovi Cibuľovi zo Školy baristu v Banskej Bystrici sa nám podarilo rozšíriť rady baristov o 14 absolventov. Kurz absolvovali žiaci druhého, tretieho, štvrtého a piateho ročníka.

Tak ako aj v predchádzajúcom kurze bolo vzdelávanie rozdelené na teoretickú a praktickú časť. Teoretická časť bola náplňou prvého dňa kurzu. Žiakom boli sprostredkované informácie o histórii pitia kávy, najčastejšie pestovaných druhoch kávovníka, producentoch, spôsoboch zberu, spracovania, balenia a skladovania kávy.

Praktické zručnosti žiaci získali počas druhého dňa kurzu. Najprv sa oboznámili s organizáciou práce baristu, základnými zásadami a pravidlami jeho práce. Naučili sa pripravovať základné druhy káv, ako je ristretto, espresso, espresso macchiato, cappuccino, caffe latte a ďalšie. Zároveň si osvojili zásady správneho servisu kávy. Pripravené kávy boli ponúknuté na degustáciu aj ostatným žiakom.

Absolventi kurzu si vyskúšali aj práce, ktoré súvisia s údržbou kávovaru, nakoľko kvalita vykonania týchto prác má tiež značný vplyv na kvalitu a chuť pripravovanej kávy.

Posledný deň všetci účastníci kurzu absolvovali písomný test a praktickú časť, kde predviedli svoje zručnosti. Po úspešnom zvládnutí obidvoch častí získali certifikáty baristov.