Mnoho našich žiakov školského internátu (nielen z odboru kynológia) patria medzi majiteľov psích parťákov, preto im osud psíkov v útulkoch vôbec nie je ľahostajný.  A tak sme sa v utorok poobede vybrali na návštevu k opusteným psíkom. Predchádzala tomu iniciatíva našich žiakov menovite Patrika Vaňa, Petry Hrubišovej a Nikolky Kmeťovej, ktorí zorganizovali dobrovoľnú zbierku drobných mincí na kúpu krmiva pre psíky. Školský internát tiež prispel sumou 20 eur, za všetky získané peniažky títo žiaci nakúpili pre psíkov rôzne dobroty.

Lučenecký psí útulok sa nachádza v mestskej časti Ľadovo. Všade naokolo vládlo ticho, len z kotercov sa tu a tam ozýval psí štekot. Ako sme prichádzali bližšie, aj štekot sa stupňoval – to nás už psíky zavetrili a tie vo voľnom výbehu nás už vítali pri bráničke. Zamestnanci útulku nám dali psíky s vodítkom a my sme ich zobrali na dlhšiu prechádzku v blízkom okolí. Počas vychádzky nás sprevádzalo krásne slnečné počasie. Chalani so psíkmi aj riadne pobehli, takže sa psíky vybehali dokonale.

Na svoje si prišla aj naša „farmárka“ Janka Zvarová, pretože jej koníčkom je jazda na traktore a tu blízko sa po poli premával JOHN DEERE 6930. Traktorista bol veľmi milý a našu Janku previezol.

Boli to pre nás skvele prežité 2,5 hodiny a navyše sme psíkom odovzdali veľký kus srdca. Týmto ďakujeme našim žiakom, že majú také dobré srdiečka, za to, že sa sami podujali na zbieranie prostriedkov na kúpu krmiva. Poďakovanie patrí aj našej pani sekretárke J. Dolnákovej, ktorá prispela darčekom pre psíky 10 kg vrecom granúl a za spoluprácu na odvoze.  

 Marianna Karáseková

Tu nás už psíky vítajú hlasným brechotom…

Každému z nás pridelili psíka na vodítku a mohli sme vyraziť na prechádzku.

Naše darčeky pre psíkov:

Bol nádherný jesenný slnečný deň a tak sme psíkov riadne vyvenčili. Urobili sme si cca 2-3 km prechádzku v okolí Ľadova.

Tu v okolí rástli všade kríky – šípky. Vedeli ste, že šípky sú plodmi ruže šípovej (Rosa canina)? U nás je to bežný ker. Plody ruže šípovej sú najväčším zdrojom vitamínu C zo všetkých našich domácich druhov. Obsahujú až 1200 mg/100 g vitamínu C, to je 30-40 krát viac ako citrusové plody! Okrem toho obsahujú aj vitamín A, B1, B2, B6, PP, E, K, kyselinu listovú, karatonoidy, flavonoidy, organické kyseliny.

…kto chcel, priamo tam ochutnal…

Naša Janka si vychutnala jazdu na John Deere 6930.

Naša patria na odchode. Odporúčame všetkým takto stráviť pár hodín – s dobrým pocitom, že sme urobili dobrý skutok a s dobrou náladou pekne prežitého dňa na čerstvom vzduchu.