Dňa 27. 9. 2021 sme sa my, študenti 1. ročníka ŠO marketing CR, spolu s našou pani učiteľkou fyziky a chémie Mgr. Ivetou Čopovou zúčastnili na exkurzii v Čističke odpadových vôd v Lučenci.

Počas zaujímavého a pútavého odborného výkladu vedúceho ČOV v Lučenci pána Žubrietovského počas sprevádzania celou prevádzkou sme sa dozvedeli mnoho nového, poučného a užitočného o podstate a funkcii ČOV. Opäť sa raz potvrdilo známe slovenské príslovie: „Lepšie raz vidieť ako stokrát počuť.“

ČOV v Lučenci bola uvedená do prevádzky v 60. rokoch minulého storočia a v roku 2002 prešla rozsiahlou rekonštrukciou. Pôvodne bola plánovaná cca pre 60 tisíc obyvateľov, pretože sa predpokladal ich prírastok. V súčasnosti je na ňu napojených cca 25 tisíc obyvateľov, preto pracuje len v polovičnom zaťažení. Jedná sa o komunálnu ČOV, kde sa čistia splašky z celého mesta dvomi spôsobmi: mechanicky a biologicky.

Hrubé nečistoty ako štrk, piesok, handry, papier, tuky sa prečisťujú mechanicky a zvyšná voda odteká do veľkých nádrží, kde sa pomocou baktérii a kyslíka čistí biologicky.

Zo surového kalu sa vo vyhnívacej nádrži vyrába bioplyn, ktorý sa pomocou generátora premieňa na elektrinu, ktorú využívajú v samotnej ČOV a aj získané zbytkové teplo na jej vykurovanie.

Konečný produkt pri čistení je kal, ktorý ide na medziskládku a odtiaľ do kompostárne a spaľovne v Banskej Bystrici, kde sa vyrába elektrina pre Banskú Bystricu.

Vyčistená voda sa následne vypúšťa do Tuhárskeho potoka, ktorý sa potom spolu s Krivánskym potokom vlieva do našej rieky Ipeľ.

Eva Lojková, študentka 1. ročníka ŠO marketing CR