Vytvorenie obsahu poskytovaných informácií zameraných na rozvoj kariéry a realizácia ich poskytovania

Kariérové poradenstvo je komplex služieb, zahŕňajúci široké spektrum aktivít, ktoré majú klientom pomôcť ujasniť si ciele vlastnej kariéry a porozumieť svetu práce. Zohľadňuje schopnosti, zručnosti človeka a motiváciu ako dôležitý aspekt. Pomáha objavovať a rozvíjať potenciál a zdroje ukryté v človeku. Prihliada i na osobnostné charakteristiky, hľadá súlad medzi pracovným svetom a osobnými preferenciami. Ide o poradenské služby v oblasti vzdelávania a zamestnanosti, ktorých cieľom je pomáhať jednotlivcom pri rozhodovaní sa v otázkach voľby budúceho zamestnania, prípadne ďalšieho štúdia. Kariérové poradenstvo je u nás tradične súčasťou výchovného poradenstva. Systém výchovného poradenstva sa dominantne sústreďuje na kariérovú výchovu, na pomoc žiakom počas školskej dochádzky.

Cieľom aktivity 2.2 bolo poskytovanie takých informácií o rozvoji kariéry, aby sa žiaci mohli bez väčších problémov pripraviť na vstup na trh práce, prípadne na ďalšie vzdelávanie na vysokých školách. Taktiež jej cieľom bolo vtiahnutie zamestnávateľov do systému rozvoja kariéry, aby si mohli svojich budúcich zamestnancov usmerňovať a pripravovať ešte pred ich vstupom do pracovného procesu.

Touto aktivitou sa vytvoril obsah informácií, ktoré sú pre žiakov nevyhnutné pre ich lepšiu orientáciu sa na trhu práce tak, aby sa bezprostredne po absolvovaní strednej odbornej školy uplatnili bez problémov na trhu práce alebo sa ďalej vzdelávali na vysokých školách. Do formovania obsahu poskytovaných informácií boli zapojení zamestnávatelia, ktorí preniesli do kariérového poradenstva požiadavky zamestnávateľov na svojich budúcich zamestnancov, čo prinesie prospech nielen žiakom, ale i zamestnávateľom. V rámci tejto aktivity boli taktiež prehodnotené v súčasnosti poskytované informácie v rámci kariérového poradenstva a zhodnotené používané nástroje.

Výstupom aktivity je vytvorený inovovaný obsah kariérového poradenstva „Prvý krok za prácou už počas štúdia“, ako aj skrátená verzia „Končím školu. Čo Ďalej?“, ktorý dá žiakom možnosť získať dostatočné informácie, vedomosti a zručnosti k uplatneniu sa na trhu práce. Nakoľko kariérové poradenstvo je veľmi rozvinuté v krajinách, v ktorých má škola relevantných partnerov, budú informácie a dobrá prax prenášaná do formovania nového obsahu kariérového poradenstva, ako aj na základe týchto informácií bude využívaná nová metóda a forma kariérového poradenstva, a to individuálne získavanie informácií žiakmi prostredníctvom IKT, s následnými konzultáciami.

Previazanosť tejto aktivity na ďalšie aktivity v rámci predkladaného projektu spočíva v prenesení požiadaviek zamestnávateľov a relavantných inštitúcií do obsahu, metód a foriem vzdelávania.

Končím školu

Prvý krok za prácou už počas štúdia